Wat kunt u verwachten bij een kijkoperatie voor een stenose in de rug of nek?
-
Op basis van het tijdstip van de operatie kan het nodig zijn dat u nuchter blijft. Uw arts informeert u hierover voorafgaand aan de ingreep.
-
Pijn of tintelingen die uitstralen naar arm of been verdwijnen meestal niet direct na de operatie. Dit komt doordat deze klachten vaak geleidelijk zijn ontstaan en al langere tijd aanwezig waren.
-
Na de kijkoperatie kunt u nog enige tijd last houden van plaatselijke rugpijn. Het herstelproces verloopt vaak trager bij oudere patiënten met stenose, mede doordat zij doorgaans minder actief zijn dan jongere hernia patiënten.
-
Lichte beweging wordt na de operatie aangeraden om het herstel te bevorderen, maar overbelasting moet worden voorkomen. U ontvangt duidelijke instructies van uw zorgteam.
Voorbereiding bij een kijkoperatie bij een stenose
U heeft samen met uw behandelaar besproken dat u geopereerd wordt aan de stenose in uw rug of nek. Daarvoor heeft u een MRI en eventueel CT laten maken zodat de chirurg kan zien waar de vernauwing zit. De chirurg heeft de toegangsweg bepaald om de stenose via een kijkoperatie te verwijderen. Soms zijn de vernauwde gebieden niet veilig via een kijkoperatie te decomprimeren en kan de chirurg besluiten tijdens te operatie over te gaan naar de standaard open procedure. Dit zal met u besproken worden bij de intake.
U krijgt vóór de operatie een zogenaamde pre-operatieve screening door de anesthesioloog, zodat duidelijk is dat u de ingreep lichamelijk aan kunt. Omdat stenose patiënten vaak ouder zijn en soms andere aandoeningen hebben (zoals hoge bloeddruk, diabetes of hartproblemen), is een goede voorbereiding extra belangrijk. Ook bespreekt de anesthesioloog met u de verschillende mogelijkheden van narcose en uiteraard de pijnbestrijding. Ook bekijkt hij met u samen of bepaalde medicijnen tijdelijk gestopt moeten worden, bijvoorbeeld bloedverdunners. Regel tijdig iemand die u de eerste dagen thuis kan helpen.
Hoe verloopt de dag van mijn stenose kijkoperatie?
Houd u aan de instructies van uw arts over wanneer u moet stoppen met eten en drinken voorafgaand aan de ingreep. Bespreek ook welke medicijnen u op de operatiedag nog mag innemen en welke u moet laten staan.
Wanneer u nuchter moet zijn, hangt af van het tijdstip waarop de operatie gepland staat. Dit zijn de algemene richtlijnen:
-
Bij een ochtendoperatie mag u mag na middernacht (00.00 uur) niets meer eten.
-
Kleine slokjes water zijn toegestaan tot drie uur vóór de operatie.
Bij een operatie in de middag moet u uitgaan van:
-
Soms mag u in de vroege ochtend nog licht ontbijten. Dit bespreekt u van tevoren met uw arts.
-
Ook hierbij geldt dat u tot drie uur voor de ingreep nog een beetje water mag drinken.
Op de dag van de operatie is het belangrijk dat u zich thuis nog heeft gedoucht. Een schone huid verkleint de kans op infecties. Vergeet niet om uw actuele medicatieoverzicht én uw medicijnen mee te nemen naar de kliniek.
Meld u zich op het afgesproken tijdstip op de juiste afdeling. Een verpleegkundige ontvangt u, stelt u enkele vragen en geeft uitleg over het verdere verloop van de dag. Uw bloeddruk wordt gecontroleerd en er wordt een infuus ingebracht.
Daarna wordt u naar de operatiekamer begeleid.
Hoe verloopt een stenose kijkoperatie?
Tijdens een kijkoperatie voor stenose gebruikt de chirurg een endoscoop: een dunne buis waarin zich zowel een camera als een werkkanaal voor instrumenten bevinden. Afhankelijk van de plaats van de vernauwing in de wervelkolom kiest de arts een zo klein mogelijke toegang via de rugzijde, waarmee gericht en veilig geopereerd kan worden.
De toegang tot de wervelkolom is zeer klein — meestal minder dan een centimeter — en wordt via de achterzijde of zijkant van de rug gemaakt. Op de afbeelding is te zien hoe met speciaal ontworpen instrumenten nauwkeurig gewerkt kan worden. Tijdens de ingreep verwijdert de chirurg met speciale tangetjes en boortjes het overtollige weefsel en botuitsteeksels die druk uitoefenen op het ruggenmerg en/of zenuwwortel. Zo ontstaat er weer voldoende ruimte in het wervelkanaal en voor de uittredende zenuw.
Door het gebruik van deze minimaal invasieve techniek kan de chirurg met grote precisie werken en blijft het omliggende weefsel zoveel mogelijk gespaard. Na de operatie wordt het kleine wondje onderhuids gehecht met oplosbare hechtdraad en afgeplakt met smalle hechtpleisters.

Wat kunt u verwachten de eerste dagen na de operatie?
Na afloop van de operatie wordt u overgebracht naar de uitslaapruimte, waar u in alle rust kunt herstellen van de ingreep. Tijdens deze fase houdt het medisch team uw hartslag, bloeddruk en het gevoel in uw arm of been nauwlettend in de gaten.
Na een kijkoperatie voor stenose kunt u nog wat rugpijn ervaren, met name rond de plek van de wond. Ook stijfheid of spierklachten in de onderrug komen regelmatig voor. De uitstraling naar de benen neemt meestal geleidelijk af, maar verdwijnt niet altijd direct. Een zekere mate van pijn of ongemak is normaal in de eerste dagen na de ingreep. Uw arts schrijft zo nodig pijnmedicatie voor om dit goed onder controle te houden.
U mag nu rustig wat eten en drinken. De chirurg komt later langs om te kijken hoe het met u gaat en het verloop van de operatie met u te bespreken.
Meestal blijft u één nacht in het ziekenhuis.
Zorg ervoor dat de wond na de operatie schoon en droog blijft. Uw arts geeft aan vanaf welk moment douchen weer is toegestaan. Volg deze instructies zorgvuldig op om infecties te voorkomen.
In de week na de operatie neemt een assistente of verpleegkundige contact met u op om te horen hoe het herstel verloopt en om eventuele vragen die u heeft te bespreken.
Het komt soms voor dat de pijn in de dagen na de operatie tijdelijk iets toeneemt. Dit wordt meestal veroorzaakt door een lokale zwelling van het weefsel rondom de operatielocatie en neemt doorgaans vanzelf weer af.
Gebieden van de huid die wat gevoelloos aanvoelen na de operatie kunnen in de weken erna geleidelijk verbeteren. Het herstel van het normale gevoel verloopt echter niet altijd volledig. Omdat de meeste stenosepatiënten ouder zijn en minder actief, duurt het herstel vaak wat langer dan bijvoorbeeld bij jongere patiënten met een hernia. Geef uw lichaam de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen.
Hoeveel pijn kunt u ervaren na een stenose kijkoperatie?
Na een kijkoperatie bij stenose kan er enige rugpijn zijn, vooral in het wondgebied. Ook stijfheid of spierpijn komt regelmatig voor. De uitstralende pijn in de benen vermindert vaak geleidelijk, niet altijd meteen.
Ook een verminderde kracht in arm of been herstelt vaak geleidelijk na de operatie, al is volledig herstel niet in alle gevallen mogelijk. Een doof of tintelend gevoel in de huid van arm, hand, been of voet kan hardnekkig zijn en heeft vaak meer tijd nodig om af te nemen — soms duurt dit meerdere maanden.
Het kan voorkomen dat de pijn in arm of been enkele dagen na de operatie tijdelijk verergert. Dit wordt vaak veroorzaakt door een plaatselijke zwelling rondom de zenuw die eerder bekneld zat. Deze reactie is normaal en trekt meestal vanzelf weer weg.
Pijn in de nek of rug kan na de operatie afnemen, maar blijft soms ook aanwezig. Deze operatie is echter gericht op het wegnemen van druk op de zenuw en/of het ruggenmerg en niet specifiek bedoeld om rug- of nekklachten op te lossen. Voor de pijn in de eerste dagen na de operatie kunnen verschillende soorten pijnstillers worden ingezet. Uw arts bespreekt met u welke medicatie het meest geschikt is in uw situatie.
Als eerste optie is Paracetamol te nemen. Daarnaast zijn er NSAID’s, ontstekingsremmende pijnstillers, zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac. Ze worden vaak gecombineerd met paracetamol om de pijnklachten extra te verlichten. Let op: bespreek altijd met uw huisarts of apotheker of het voor u veilig is om NSAID’s te gebruiken, vanwege mogelijke bijwerkingen of risico’s. Meestal zijn de hele sterke pijnstillers zoals tramadol of andere morfine-achtige middelen niet meer geïndiceerd.
Wanneer kunt u weer werken na een kijkoperatie voor stenose in de rug?
Veel mensen met stenose klachten in de rug of nek zijn niet meer werkzaam, maar als u nog wel werkt, is het verstandig om met uw behandelend arts en bedrijfsarts te overleggen wanneer u weer kunt starten met lichte werkzaamheden. Afhankelijk van het soort werk dat u doet, is een terugkeer naar werk vaak mogelijk na ongeveer zes weken.
Als u vooral zittend werk doet, zoals kantoorwerk, kunt u vaak eerder aan de slag dan wanneer u fysiek zwaar werk verricht. Wat uw beroep ook is, het blijft belangrijk om tijdens dagelijkse activiteiten regelmatig te bewegen, afwisselend te zitten en te staan, bukken te beperken en uw rug op een verantwoorde manier te belasten of te leren belasten.
Het wordt aangeraden om de eerste drie tot vier weken na de operatie niet zelf auto te rijden. Overleg met uw arts wanneer het verantwoord is om weer achter het stuur te stappen.
Wat is The Patient Journey App?
Patiënten die in het Martini Ziekenhuis worden behandeld, kunnen gebruikmaken van een persoonlijke en interactieve digitale begeleiding via de ‘Patient Journey App’. Deze app ondersteunt u stap voor stap tijdens het hele behandeltraject.
Via de app ontvangt u op elk moment in uw behandeltraject informatie die aansluit bij de fase waarin u zich bevindt. Bovendien kunt u eenvoudig contact opnemen met uw behandelteam wanneer u vragen heeft.
Bewegen na een stenose kijkoperatie; wat is het advies?
Na de operatie is het belangrijk om in beweging te blijven. Wees niet bang om te lopen of kleine dagelijkse activiteiten op te pakken. Begin rustig met korte stukjes lopen en bouw dit geleidelijk uit, afhankelijk van hoe u zich voelt. Forceer niets en gebruik gerust een loophulpmiddel als dat prettiger is. Soms komt er een fysiotherapeut langs om u hierin te begeleiden. U ontvangt mondelinge en/of schriftelijke instructies over wat u in de eerste periode wel en beter niet kunt doen.
Om het herstel te ondersteunen, is het verstandig om bepaalde bewegingen de eerste 4 tot 6 weken te beperken. In sommige gevallen adviseert uw arts een fysiotherapeut of revalidatietraject. Houd in ieder geval rekening met de volgende adviezen:
-
Vermijd het tillen van zware voorwerpen in de eerste zes weken. Daarna kunt u dit geleidelijk weer opbouwen, zolang het binnen uw pijngrens blijft.
-
Als u moeite heeft met traplopen, wassen of aankleden, kan het raadzaam zijn om tijdelijk hulp in te schakelen van thuiszorg of mantelzorg.
-
Beperk het zitten tot maximaal 15 minuten achter elkaar tijdens de eerste twee weken. Kies bij voorkeur een stoel met goede rugsteun en vermijd onderuitgezakt zitten.
-
Vermijd het draaien van uw heupen ten opzichte van uw schouders en maak geen bolle onderrug. Houd uw wervelkolom zoveel mogelijk stabiel bij bewegingen.
Extra informatie vanuit de klinieken aangesloten bij kijkoperatieinderug.nl
Wilt u meer weten over hoe een stenose-operatie verloopt of bent u benieuwd naar wat u kunt verwachten tijdens het herstel na een kijkoperatie? Klik dan op een van de onderstaande links voor aanvullende informatie.